The effect of a self mobilizing exercise on long dorsal ligament pain

Overzicht van onderzoek naar zelfmobiliserende oefeningen door S. Siegers en I. Ronchetti.

Zie de poster hier.

Bekijk het abstract hier.

Aan veel chronische rugpijn is iets te doen

Chronische rugpijnpatiënten krijgen van hun huisarts of specialist regelmatig teleurstellend nieuws: er is lichamelijk niets gevonden waardoor er aan de klachten weinig te doen is. De patiënt zal met de klachten moeten leren leven. Volgens Marco van Woensel, revalidatiearts werkzaam bij het Spine & Joint Centre, kan zo’n gesprek een positievere wending hebben. Er is wél iets aan die rugklachten te doen.

Lees het hele interview uit de Volkskrantbijlage hier.

Wie durft te geloven in een eind aan chronische pijn?

Tijdens De Week van de Pijn 2016 werd in EYE Amsterdam het pijncongres gehouden. Op dit congres deelde een aantal sprekers hun visie op chronische pijn en de behandeling hiervan. Onder deze sprekers was ook onze Dr. Jan-Paul van Wingerden. In zijn lezing wierp hij deze gedurfde vraag op: “Wie durft te geloven in een eind aan chronische pijn?”

Hier kunt u de volledige lezing terug kijken. Heeft u naar aanleiding van de lezing nog vragen, bekijk dan bijvoorbeeld de pagina over onze behandeling, verdieping of ervaringen van onze patiënten. U kunt uw vragen uiteraard ook stellen via e-mail of onze Facebook-pagina.

Resultaten in beeld

Als onderdeel van de behandeling wordt er zowel aan het begin als aan het einde van het traject een video-opname gemaakt waarop vastgelegd wordt hoe de patiënt een aantal handelingen en lichaamsbewegingen verricht. Door deze video’s naast elkaar te bekijken, is duidelijk te zien hoe de vooruitgang is op het gebied van de klachten.
Een aantal van onze patiënten heeft ons in de gelegenheid gesteld om deze opnames openbaar te kunnen tonen. Zo ziet u hier de video van Michael, die door zijn rugklachten zijn sport basketbal niet meer kon uitoefenen en in het dagelijks leven werd gehinderd door de rugpijn. Het revalidatietraject bij het Spine & Joint Centre heeft zijn klachten erg verminderd en mede door zijn eigen inzet heeft hij op de laatste behandeldag weer kunnen basketballen.

Reportage bij EditieNL

“Een methode die je voorgoed van je rugpijn afbrengt. Het klinkt te mooi om waar te zijn. Toch haalt een Rotterdamse kliniek bijzonder goede successen. Ieder jaar gaan bijna 700.000 mensen met nek- en rugklachten naar de huisarts, blijkt uit cijfers van het Nationaal Kompas. Dat kost 1,3 miljard euro per jaar. Volgens het Spine & Joint Centre krijgt een groot gedeelte van die groep van een specialist te horen dat ze maar moeten wennen aan de pijn. Of ‘dat het tussen de oren zit’.”

Lees het artikel en bekijk de reportage hier.

Interview in de Volkskrant

“Nee, rugpijn zit niet tussen de oren,” zegt Dr. Jan-Paul van Wingerden in dit interview in de Volkskrant. “Het Spine & Joint Centre in Rotterdam doet het heel anders – en 80 procent van zijn patiënten knapt er van op.”

Lees het artikel hier.