Image

Image

Image

Provocatief coachen voor paramedici

'Zonder wrijving geen glans'


Meteen inschrijven
Ik wil hier meer over weten

Is provocatief coachen wat voor jou?


Met jouw uitgebreide expertise en 100% inzet voor ogen, wil je je cliënt zo goed mogelijk begeleiden bij zijn of haar herstel. Daarin ben je geregeld succesvol en soms wat minder. En juist die laatste categorie, verbruikt soms veel energie. En dat kan anders.

Als je authentiek, gewoon als je fantastische zelf, snel en effectief processen als gedragsverandering, therapie trouw of andere zaken die de vaart uit de behandeling halen, met je cliënt wil bespreken en hier meer lol en vrijheid in wil ervaren, gooi het dan over een verfrissend andere boeg en leer provocatief coachen!


Wat is het dan?


Provocatief coachen is een communicatie stijl die anders is dan álle andere. Een nuchtere, luchtige benadering bij een serieuze problematiek.

'Humor werkt relativerend'

 'De lach' wordt ingezet als therapeutische interventie, waarbij tegelijkertijd pijnlijke of ongemakkelijke kanten van de problematiek niet onderbelicht blijven. De coach houdt, met gevoel voor drama, de cliënt een spiegel voor.

'Mensen zijn veerkrachtiger dan je denkt'

Een coach zegt in een provocatief gesprek, met veel warmte en waardering voor de ander, wat binnen de conventionele kaders van begeleiding onuitgesproken blijft. Jij gaat zeggen, wat de cliënt niet uit durft te spreken. Je daagt de cliënt uit, plaagt en pookt hem of haar de verkeerde kant op. Dit roept een urgentie en kracht op bij de cliënt, om zelf de verantwoordelijkheid en regie terug te pakken.,

Voorkeurspatronen om problemen aan te pakken worden gedwarsboomd en de cliënt raakt in verwarring. En het is juist deze staat van verwarring, die ruimte biedt voor nieuwe perspectieven en actie.


Doel van de training


In twee dagen leer je verschillende provocatieve interventies in te zetten, om je cliënten snel en effectief vooruitgang te boeken bij gedragsverandering, motivationele problematiek of andere (interne of externe) factoren die het beoogde behandel resultaat belemmeren.

Aan het eind van de training ben je in staat :

 • Meer vrijheid en plezier te ervaren in je communicatie vanuit je rol als hulpverlener. Je gaat je rol als hulpverlener en jíj als persoon meer samen laten vallen. Door niet eerst te denken en dan te doen, maar juíst door je (onderbuik) gevoel met waardering en warmte, humor en een hier en daar een scherp randje te uiten, zul je meer authenticiteit uitstralen. In korte tijd realiseer je een gelijkwaardige relatie. Er ontstaat meer plezier en dynamiek in je werk.
 • Zelfsturing bij de cliënt realiseren.  Je maakt kennis met een aantal interventies uit provocatief coachen, waarmee je de verantwoordelijkheid en de intentie voor verandering bij de cliënt sterk vergroot.
 • Snel tot de kern komen en resultaat in je communicatie met je cliënt. Met de geleerde technieken ben je in staat om in korte tijd de onderliggende thematiek van het gepresenteerde probleem te doorgronden.

Programma


Na een verdieping in de theorie, ga je vooral zelf aan de slag. Er is een gevarieerde mix van werkvormen, de nadruk legt op toepassing in de praktijk. Je oefent in rollenspellen, ziet demonstraties, krijgt hoorcollege en doet een schriftelijke oefening. Door het maximaal aantal deelnemers van 20, is er uitgebreid aandacht voor feedback op elkaar en van de trainer. Zo krijg je als cursist een training op maat. 


Praktisch

 • Accreditatie is toegekend door het KNGF met 17 punten.
 • 2 fysieke trainingsdagen 10.00 - 17.00
 • 1 ‘take home’ zelfstudie opdracht (2 SBU)
 • literatuur ter voorbereiding (2 SBU)
 • bij 100% aanwezigheid en presentatie van de zelfstudie opdracht, ontvang je een bewijs van deelname aan het eind van de training.
 • locatie: Spine and Joint Centre, Noordsingel 113 in Rotterdam
 • trainingsdata zijn woensdag 16 en 23 maart 2022
 • kosten: 450 euro, incl. koffie, thee en lunch, incl. voorbereidende literatuur (maar als je het écht in de vingers wil krijgen, schaf je het boek 'Provocatief coachen, de basis" van J. Hollander en J. Wijnberg aan)

 


Wie is de trainer?

Danielle de Roos
Revalidatie therapeut en communicatie trainer bij Spine and Joint Revalidatie, in Rotterdam.

Image

Gefascineerd door menselijk gedrag, ben ik op zoek naar de enige, échte manier om mensen van A naar B te begeleiden. Dat blijkt een illusie, maar zodoende heb ik mij een aantal coachings stijlen eigen gemaakt, die bewezen effectief blijken te zijn bij het oplossen van problemen. Provocatief coachen bleek zó anders en zó leuk voor zowel hulpverlener, dat ik elke paramedicus hier graag kennis mee wil laten maken.

Ik ben een energiek verteller, vind het belangrijk om zoveel mogelijk op mijn publiek af te stemmen en haal plezier uit lesgeven, dus verwacht een enerverend, prettig uitdagende cursus!


En wat vonden deelnemers die je voorgingen ervan?


‘Danielle is heel geschikt om het provocatief coachen over te brengen. De demonstratie-sessies zijn leuk en erg leerzaam.’

‘Er is veel aandacht voor een goede sfeer en leeromgeving, waardoor feedback van zowel je groepsleden, als van Danielle super binnenkomt.’

‘Er is een goede afwisseling tussen verschillende werkvormen. Dat maakt dat er een lekkere vaart in de cursus zit.’

‘Het geleerde is heel toepasbaar in de praktijk. Dit vraagt wel oefening en lef. Vooral als je er op de ‘gewone’ manier niet uitkomt met een cliënt, biedt de provocatieve benadering een goed alternatief.’

‘Ik beheers geen volledig provocatief coachingsgesprek na deze cursus, maar kan wel zoveel inzetten, dat cliënten aan het werk gaan en niet ik.’

‘Dit is een heel leuke manier om je je bewust te worden van je helpreflex en eens uit je traditionele rol van hulpverlener te stappen.’

‘Er is een mooie mix van een rode draad, duidelijke info en goede oefenvormen en vooral humor! Dit is een goed concept!’     Aanmelden

Ja, ik schrijf mij in voor de introductie cursus Provocatief Coachen voor paramedici
Om je inschrijving compleet te maken, vragen we je hieronder je gegevens in te vullen. We zullen je bericht zo snel mogelijk beantwoorden. Daarin vind je meer details over de cursus, waaronder de factuur. Na betaling van de factuur, volgt de definitieve bevestiging van je deelname.
Uiteraard worden je gegevens behandeld volgens de vigerende privacy wetgeving. Wij hebben zelf ook een hekel aan spam en andere valse data trucjes.     Ik wil hier meer over weten

Wil je meer weten over provocatief coachen of over de training?

Geef hieronder dan aan welk communicatiemiddel je voorkeur heeft.
Uiteraard worden je gegevens behandeld volgens de vigerende privacy wetgeving. Wij hebben zelf ook een hekel aan spam en andere valse data trucjes.