Image
Image
Image

Introductie training Provocatief coachen

'Zonder wrijving geen glans'


Is provocatief coachen iets voor jou?Wat is het dan?

Met jouw uitgebreide expertise en 100% inzet voor ogen, wil je je cliënt zo goed mogelijk begeleiden of helpen. Daarin ben je geregeld succesvol en soms wat minder. En juist die laatste categorie, verbruikt soms veel energie. En dat kan anders.

Als je authentiek, gewoon als je fantastische zelf, snel en effectief processen als gedragsverandering, therapie trouw of andere dilemma's, die de vaart uit je consulten halen, met je cliënt wil bespreken en hier meer lol en vrijheid in wil ervaren, gooi het dan over een verfrissend andere boeg en leer provocatief coachen!


Doel van de training

In twee dagen leer je verschillende provocatieve interventies in te zetten, om je cliënten snel en effectief vooruitgang te boeken bij gedragsverandering, motivationele problematiek of andere (interne of externe) factoren die het beoogde resultaat belemmeren.

Aan het eind van de training ben je in staat :

 • Meer vrijheid en plezier te ervaren in je communicatie vanuit je rol als hulpverlener, coach, leidinggevend of anderszins. Je gaat je rol en jíj als persoon meer samen laten vallen. Door niet eerst te denken en dan te doen, maar juíst door je (onderbuik) gevoel met waardering en warmte, humor en een hier en daar een scherp randje te uiten, zul je meer authenticiteit uitstralen. In korte tijd realiseer je een gelijkwaardige relatie. Er ontstaat meer plezier en dynamiek in je werk.

 • Zelfsturing bij de cliënt realiseren.  Je maakt kennis met een aantal interventies uit provocatief coachen, waarmee je de verantwoordelijkheid en de intentie voor verandering bij de ander sterk kunt vergroten.

 • Snel tot de kern komen en resultaat in je communicatie. Met de geleerde technieken ben je in staat om in korte tijd onderliggende thematiek van het gepresenteerde probleem te doorgronden.


Provocatief coachen is een communicatie stijl die anders is dan álle andere. Een nuchtere, luchtige benadering bij een serieuze problematiek.

'Humor werkt relativerend'

 'De lach' wordt ingezet als therapeutische interventie, waarbij tegelijkertijd pijnlijke of ongemakkelijke kanten van de problematiek niet onderbelicht blijven. De coach houdt, met gevoel voor drama, de cliënt een spiegel voor.

'Mensen zijn veerkrachtiger dan je denkt'

Een coach zegt in een provocatief gesprek, met veel warmte en waardering voor de ander, wat binnen de conventionele kaders van begeleiding onuitgesproken blijft. Jij gaat zeggen, wat de cliënt niet uit durft te spreken. Je daagt de cliënt uit, plaagt en pookt hem of haar de verkeerde kant op. Dit roept een urgentie en kracht op bij de cliënt, om zelf de verantwoordelijkheid en regie terug te pakken.,

Voorkeurspatronen om problemen aan te pakken worden gedwarsboomd en de cliënt raakt in verwarring. En het is juist deze staat van verwarring, die ruimte biedt voor nieuwe perspectieven en actie.


Programma

Na een verdieping in de theorie, ga je vooral zelf aan de slag. Er is een gevarieerde mix van werkvormen, de nadruk ligt op toepassing in de praktijk. Je oefent in rollenspellen, ziet demonstraties, krijgt hoorcollege en doet een schriftelijke oefening. Door het maximaal aantal deelnemers van 16, is er uitgebreid aandacht voor feedback op elkaar en van de trainer. Zo krijg je als cursist een training op maat. 


Praktisch

 • 2 fysieke trainingsdagen 10.00 - 17.00
 • bij 100% aanwezigheid en presentatie van de zelfstudie opdracht, ontvang je een bewijs van deelname 
 • locatie: Spine and Joint Centre, Noordsingel 113 in Rotterdam
 • trainingsdata zijn
  • woensdag 8 juni en woensdag 22 juni 2022
  • woensdag 28 september en 12 oktober 2022
 • kosten: 450 euro, incl. koffie, thee en lunch, incl. voorbereidende literatuur (maar als je het écht in de vingers wil krijgen, schaf je het boek aan en lees je er alles over 'Provocatief coachen, de basis" van J. Hollander en J. Wijnberg)
 • accreditatie is toegekend door het KNGF met 17 punten.
 • minimaal aantal deelnemers van 9, max 16

Wie is de trainer?   Danielle de Roos
Revalidatie therapeut en communicatie trainer bij Spine and Joint Revalidatie, in Rotterdam.

Image
Gefascineerd door menselijk gedrag, ben ik op zoek naar de enige, échte manier om mensen van A naar B te begeleiden. Dat blijkt een illusie, maar zodoende heb ik mij een aantal coachings stijlen eigen gemaakt, die bewezen effectief blijken te zijn bij het oplossen van problemen. Provocatief coachen bleek zó anders en zó leuk voor zowel hulpverlener, dat ik elke paramedicus hier graag kennis mee wil laten maken.
Ik ben een energiek verteller, vind het belangrijk om zoveel mogelijk op mijn publiek af te stemmen en haal plezier uit lesgeven, dus verwacht een enerverend, prettig uitdagende cursus!

En wat vonden deelnemers die je voorgingen ervan?

‘Danielle is heel geschikt om het provocatief coachen over te brengen. De demonstratie-sessies zijn leuk en erg leerzaam.’
‘Er is veel aandacht voor een goede sfeer en leeromgeving, waardoor feedback van zowel je groepsleden, als van Danielle super binnenkomt.’
‘Er is een goede afwisseling tussen verschillende werkvormen. Dat maakt dat er een lekkere vaart in de cursus zit.’
‘Het geleerde is heel toepasbaar in de praktijk. Dit vraagt wel oefening en lef. Vooral als je er op de ‘gewone’ manier niet uitkomt met een cliënt, biedt de provocatieve benadering een goed alternatief.’
‘Ik beheers geen volledig provocatief coachingsgesprek na deze cursus, maar kan wel zoveel inzetten, dat cliënten aan het werk gaan en niet ik.’
‘Dit is een heel leuke manier om je je bewust te worden van je helpreflex en eens uit je traditionele rol van hulpverlener te stappen.’
‘Er is een mooie mix van een rode draad, duidelijke info en goede oefenvormen en vooral humor! Dit is een goed concept!’

    Ik wil hier meer over weten

Wil je meer weten over provocatief coachen of over de training?

Dan ben ik benieuwd waar je naar op zoek bent en hoe je daarover benaderd wil worden.
Uiteraard worden je gegevens behandeld volgens de vigerende privacy wetgeving. Wij hebben zelf ook een hekel aan spam en andere valse data trucjes.

     Inschrijven

Ja, ik schrijf mij in voor de introductie cursus Provocatief Coachen voor paramedici
Om je inschrijving compleet te maken, vragen we je hieronder je gegevens in te vullen. We zullen je bericht zo snel mogelijk beantwoorden. Daarin vind je meer details over de cursus, waaronder de factuur. Na betaling van de factuur, volgt de definitieve bevestiging van je deelname.
Uiteraard worden je gegevens behandeld volgens de vigerende privacy wetgeving. Wij hebben zelf ook een hekel aan spam en andere valse data trucjes.