Image
Image
Image

Introductie training Provocatief coachen

Intelligent kijken, begrijpend knikken en een verstandig advies geven bij je cliënt, kan altijd nog.
Dit is voor iedereen die wel eens wat anders wil.

Wat is provocatief coachen ?


Met jouw uitgebreide expertise en 100% inzet, wil je je cliënt of gesprekspartner zo goed mogelijk begeleiden of helpen. Daarin ben je geregeld succesvol en soms wat minder. En juist die laatste categorie, verbruikt soms veel energie. Je speelt je rol van begrijpende, meedenkend en meevoelende expert met verve en toch oogst je nauwelijks actie of reactie. Dat kan anders!

Als je authentiek, gewoon als je fantastische zelf, snel en effectief processen als gedragsverandering, therapie trouw of andere motivationele dilemma's, die de vaart uit je gesprekken halen, met je cliënt wil bespreken, gooi het dan over een verfrissend andere boeg. Gun jezelf de lol en vrijheid en leer provocatief coachen! 

Je gaat kennis maken met een coachingsstijl, waarin je je cliënt met humor benadert in plaats van ernst. Je praat mee met de cliënt, gaat de problematiek juist uitvergroten en weigert zelfs een oplossing te bieden. Hier en daar voorzie je je cliënt van een liefdevolle schop onder zijn kont. 

Een provocatieve begeleiding is een verrassende, verwarrende gespreksstijl, die bij je cliënt een urgentie aanboort om tot actie over te gaan en biedt ruimte aan nieuwe perspectieven.


Doel van de training

In twee dagen leer je verschillende provocatieve interventies, om bij je cliënten snel en effectief vooruitgang te boeken bij gedragsverandering, motivationele problematiek of andere  factoren die het resultaat belemmeren.

Aan het eind van de training ben je in staat :

 • Meer vrijheid en plezier te ervaren in je communicatie vanuit je rol als hulpverlener, coach, leidinggevend of anderszins. Je gaat je rol en jíj als persoon meer samen laten vallen. Door niet eerst te denken en dan te doen, maar juíst door je (onderbuik) gevoel met waardering en warmte, humor en een hier en daar een scherp randje te uiten, zul je meer authenticiteit uitstralen. In korte tijd realiseer je een gelijkwaardige werkrelatie. Er ontstaat meer plezier en dynamiek in je werk.

 • Zelfsturing bij de cliënt realiseren.  Je maakt kennis met een aantal interventies uit provocatief coachen, waarmee je de verantwoordelijkheid en de intentie voor verandering helemaal bij de ander laat. En zo hoort het ook.

 • Snel tot de kern komen en resultaat boeken in je communicatie. Met de geleerde technieken ben je in staat om in korte tijd onderliggende thematiek van het gepresenteerde probleem te doorgronden en je  cliënt in de actie stand te zetten.


Provocatief coachen is een communicatie stijl die anders is dan álle andere. Een nuchtere, luchtige benadering bij een serieuze problematiek.

'Humor werkt relativerend'

 'De lach' wordt ingezet als therapeutische interventie, waarbij tegelijkertijd pijnlijke of ongemakkelijke kanten van de problematiek niet onderbelicht blijven. De coach houdt, met gevoel voor drama, de cliënt een spiegel voor.

'Mensen zijn veerkrachtiger dan je denkt'

Een coach zegt in een provocatief gesprek, met veel warmte en waardering voor de ander, wat binnen de conventionele kaders van begeleiding onuitgesproken blijft. Jij gaat zeggen, wat de cliënt niet uit durft te spreken. Je daagt de cliënt uit, plaagt en pookt hem of haar de verkeerde kant op. Dit roept een urgentie en kracht op bij de cliënt, om zelf de verantwoordelijkheid en regie te herpakken.

Voorkeurspatronen om problemen aan te pakken worden gedwarsboomd en de cliënt raakt in verwarring. En het is juist deze staat van verwarring, die ruimte biedt voor nieuwe perspectieven en actie.


Programma

Na een verdieping in de theorie, ga je vooral zelf aan de slag. Er is een gevarieerde mix van werkvormen, de nadruk ligt op toepassing in de praktijk. Je oefent in rollenspellen, ziet demonstraties, krijgt hoorcollege en doet een schriftelijke oefening. Door het maximaal aantal deelnemers van 16, is er uitgebreid aandacht voor feedback op elkaar en van de trainer. Zo krijg je als cursist een training op maat. 


Praktisch

 • 2  trainingsdagen 10.00 - 17.00
 • trainingsdata:
  • woensdag 18 september en zaterdag 5 oktober in Rotterdam
  • zaterdag 14 September en zaterdag 28 September in Assen
  • 14 november en 12 december in Driebergen (afwijkende prijs! € 525,- Van 9.00- 16.30)
 • kosten: € 500 , incl. koffie, thee en lunch, incl. voorbereidende literatuur (maar als je het écht in de vingers wil krijgen, schaf je het boek aan en lees je er alles over in 'Provocatief coachen, de basis" van J. Hollander en J. Wijnberg)
 • locatie: Spine and Joint Centre, Noordsingel 113 in
  Rotterdam en/ of Assen
bij 100% aanwezigheid en presentatie van de zelfstudie opdracht, ontvang je een bewijs van deelname
 • accreditatie voor KNGF/KRF 17 punten en ADAP 14 punten             
 • minimaal aantal deelnemers van 9, maximaal 16 (je wordt uiterlijk 3 weken tevoren geïnformeerd of de training doorgaat)

Wie is de trainer?   Daniëlle de Roos

Oefentherapeut Mensendieck en therapeut/coach bij Spine and Joint Revalidatie, in Rotterdam. Communicatietrainer.

Image

Gefascineerd door menselijk gedrag, ben ik op zoek naar de enige, échte manier om mensen van A naar B te begeleiden. Dat blijkt een illusie, maar zodoende heb ik mij een aantal coachings stijlen eigen gemaakt, die bewezen effectief blijken te zijn, bij het aangaan van problemen. Provocatief coachen bleek zó anders, zó leuk en effectief, dat ik elke paramedicus hier graag kennis mee wil laten maken.

Ik ben een energiek verteller, vind het belangrijk om zoveel mogelijk op mijn publiek af te stemmen en haal plezier uit lesgeven. Je kunt een enerverende, prettig uitdagende training verwachten!


En wat vonden deelnemers die je voorgingen ervan?

‘Danielle is heel geschikt om het provocatief coachen over te brengen. De demonstratie-sessies zijn leuk en erg leerzaam.’
‘Er is veel aandacht voor een goede sfeer en leeromgeving, waardoor feedback van zowel je groepsleden, als van Danielle super binnenkomt.’
‘Er is een goede afwisseling tussen verschillende werkvormen. Dat maakt dat er een lekkere vaart in de cursus zit.’
‘Het geleerde is heel toepasbaar in de praktijk. Dit vraagt wel oefening en lef. Vooral als je er op de ‘gewone’ manier niet uitkomt met een cliënt, biedt de provocatieve benadering een goed alternatief.’
‘Ik beheers geen volledig provocatief coachingsgesprek na deze cursus, maar kan wel zoveel inzetten, dat cliënten aan het werk gaan en niet ik.’
‘Dit is een heel leuke manier om je je bewust te worden van je helpreflex en eens uit je traditionele rol van hulpverlener te stappen.’
‘Er is een mooie mix van een rode draad, duidelijke info en goede oefenvormen en vooral humor! Dit is een goed concept!’


    Ik wil hier meer over weten

Wil je meer weten over provocatief coachen of over de training?

Dan ben ik benieuwd waar je naar op zoek bent en hoe je daarover benaderd wil worden.
Uiteraard worden je gegevens behandeld volgens de vigerende privacy wetgeving. Wij hebben zelf ook een hekel aan spam en andere valse data trucjes.

 

     Inschrijven

Ja, ik doe graag mee met de introductie cursus Provocatief Coachen.
Om je deelname compleet te maken, vragen we je hieronder je gegevens in te vullen. We zullen je bericht zo snel mogelijk beantwoorden. Daarin vind je meer details over de cursus, waaronder de factuur. Na betaling van de factuur, volgt de definitieve bevestiging van je deelname.
Uiteraard worden je gegevens behandeld volgens de vigerende privacy wetgeving. Wij hebben zelf ook een hekel aan spam en andere valse data trucjes.