2x per week vanuit Zuid-Limburg naar Rotterdam, het was het waard

Ik ben timmerman en zelfstandig ondernemer en 2010 raakte ik betrokken bij een auto-ongeluk.
Na het ongeluk kreeg ik heel veel last van tintelingen en pijn in mijn arm en hand waarbij mijn hand voortdurend sliep. Hoewel de klachten soms wat verminderden door verscheidene (fysio)therapieën werden ze over het algemeen alleen maar erger. Meerdere onderzoeken bij verschillende artsen konden de oorzaak niet achterhalen. De conclusie was steeds: er is niets aan de hand…maar ondertussen kon ik een kopje koffie niet eens meer vasthouden, laat staan een hamer! Uiteindelijk raadde een arts in het ziekenhuis me aan om door middel van een operatie twee zenuwen om te leggen. Hiermee zouden de klachten mogelijk kunnen verdwijnen…

‘Ik wilde absoluut niet dat er werd gesneden in mijn lijf en zocht dus naar alternatieven. Mijn nichtje had een paar jaar eerder met succes een behandeltraject bij het Spine & Joint Centre doorlopen vanwege bekkenklachten. Ze vertelde dat ook andere klachten behandeld werden. Hoewel ik al zoveel had geprobeerd en niets voldoende hielp, wilde ik het er op wagen om vanuit Zuid-Limburg naar Rotterdam af te reizen. Ik hoopte dat ze me ook konden helpen met míjn klachten.

Al tijdens het eerste onderzoek gaf de arts aan dat de intensieve therapie bij het Spine & Joint Centre me waarschijnlijk veel verbetering op zou kunnen leveren.

aesthetic telefoonhoesje

Ik heb het mijn bedrijfsarts uitgelegd en die stond er gelukkig heel positief tegenover. Ik kreeg de mogelijkheid me volledig te kunnen richten op de behandeling. Mijn stiefvader heeft me twee keer per week naar Rotterdam gereden. Dat was ook wel nodig want zeker de eerste paar keren was ik niet in staat geweest om zelf naar huis te rijden. Zo moe was ik.

Ik begreep al snel dat ik al bijna twee jaar lang bepaalde spieren niet meer gebruikt had. Om die weer te activeren, was in het begin heel moeilijk. Ze moesten als het ware weer opgewekt worden. Na een paar keer merkte ik al dat het makkelijker ging. Het bleek dat ik mijn rechterarm was gaan ontlasten, dit compenseerde ik met links. Daarbij was ik spiergroepen gaan gebruiken die eigenlijk helemaal niet gebruikt hoeven worden bij normale bezigheden. Dát moest ik dus weer afleren. Ik moest mijn spieren weer op de juiste manier leren gebruiken maar ook op de juiste manier leren ontspánnen. Elke anderhalf uur moest ik een kwartier rust nemen. De individuele begeleiding van Marieke was heel goed. Ik kwam, zeker ook vanwege de groep, echt met plezier naar Rotterdam. Ik herkende mezelf in de verhalen van de anderen en ook dat hielp me veel.

Hoewel het een hele opgave was om 2 keer per week vanuit Limburg naar het SJC te komen, was dat het meer dan waard. Ik vind het jammer dat het Spine & Joint Centre alleen in Rotterdam is. Ik denk dat veel meer mensen er baat bij kunnen hebben.

Ik werk nu weer 100% en neem rust als het moet. Het is wonderbaarlijk hoe het helpt, als je het maar op de juiste manier doet.

Guus Sligcher

Guus Sligcher