Wetenschappelijk onderzoek

Het Spine & Joint Centre is zelf actief betrokken bij wetenschappelijk onderzoek. Het Spine & Joint Centre werkt hiertoe samen met andere onderzoeksinstellingen zoals het ErasmusMC en de Hogeschool Rotterdam. Op dit moment worden de volgende onderzoeken door medewerkers van ons centrum uitgevoerd:

Buikdruk als onderdeel van compensatiepatronen bij mensen met rugklachten

De buik en buikwand spelen een belangrijke rol bij diverse activiteiten in ons lichaam. Naast controle over de rug en het bekkenklachten speelt de buik bijvoorbeeld ook een rol bij ademhaling en darmfunctie. Middels dit onderzoek tracht SJC deze rol van de buik en de therapeutische consequenties verder in beeld te krijgen. Denk hierbij aan behandeling van diastasis recti, preventie van incisional hernia, post-operatieve training, bekkenbodemproblemen, maar ook bestrijden van long COVID klachten. Deze laatste ontwikkeling wordt in samenwerking met ScholingRandstad West al uitgedragen via een ademcursus: ademhalen: meer dan in- en uit.

Doelstelling

Inzicht hebben in de werking van de buikwand en verstoring hiervan en de effecten hiervan op het algemeen functioneren.

Contactpersoon/onderzoeker

Initiator: Jan-paul van Wingerden

Samenwerkingsverband

Afdeling Neurowetenschappen en chirurgie ErasmusMC, Emeritus prof. dr. G.J. Kleinrensink en Emeritus Prof. dr. J. Lange

Stress en bewegingscontrole

Als wij onze rug forceren of verdraaien kan de controle over de rug veranderen. Mensen gaan spieren anders gebruiken om te blijven functioneren. Niet alleen lichamelijke, maar ook mentale factoren beïnvloeden de activatiepatronen van spieren. Zo wordt verondersteld dat bijvoorbeeld stress de spierspanning verhoogt. Is de veranderde spieractivatie die optreedt bij mentale veranderingen zoals stress vergelijkbaar of zelfs overeenkomstig met de veranderde activatiepatronen als gevolg van fysieke veranderingen. Met andere woorden beïnvloeden fysieke en mentale aspecten de spieractivatiepatronen op identieke wijze? Of spelen hier andere mechanismen?

Doelstelling

Kennis van het effect van stress op de sturing van de wervelkolom en het bekken.

Contactpersoon/onderzoeker

Timothy Doorson

Samenwerkingsverband

Afdeling Neurowetenschappen ErasmusMC, prof. dr. G.J. Kleinrensink