De behandeling - wat en hoe?

Stap 1 Aanmelden


Voordat u bij het Spine & Joint Centre in behandeling kunt komen, doorloopt u het aanmeldingstraject.

Meer informatie hierover vindt u hier.


Stap 2 Het diagnostisch onderzoek


Om je goed te kunnen adviseren doen wij een uitgebreid diagnostisch onderzoek. Op basis van de resultaten van dit onderzoek adviseren we je wat voor jou de beste aanpak van uw klachten is. Dit kan een behandeling in het Spine & Joint Centre zijn. Houd er rekening mee dat wij je ook een behandeling elders kunnen adviseren, of met een advies terugverwijzen naar je huisarts of verwijzer. Klik hier om te zien hoe dit onderzoek in zijn werk gaat.


Stap 3 De Revalidatiebehandeling


Met de revalidatiebehandeling brengen we je lichaam weer in balans. Dit gaat alleen lukken als je zelf ook actief oefent en deelneemt. De eerste oefeningen zijn niet zwaar: liggen, ontspannen en voldoende rust nemen. Dit lijkt gemakkelijk, maar blijkt voor veel mensen een uitdaging omdat ze dit niet gewend zijn. Lukt dit dan zal je merken dat pijn al afneemt en je minder vermoeid bent.

Vervolgens leer je je lichaam beter gecontroleerd te bewegen. Doordat je spieren beter gebruikt gaan je klachten verder afnemen.

Het tweede deel van de behandeling richt zich op toename van kracht en uithoudingsvermogen. De oefeningen en uitdagingen worden zwaarder, maar zijn altijd afgestemd op jouw mogelijkheden.

Het revalidatieprogramma duurt 8 weken. Elke week komt je twee maal per week een ochtend of middag voor een behandelsessie. Dit lijkt lang en intensief. Maar patiënten ervaren dan de behandeling snel verloopt.

Wij geven onze behandelingen in groepen van 4 tot 8 deelnemers met vergelijkbare klachten. Een groep wordt begeleidt door een team van behandelaren. Je heb één behandelaar als aanspreekpunt.

Elke behandeling is er ook een les van 45-60 minuten. Deze lessen helpen je te begrijpen waarom je klachten hebt of houdt, waarom je moet oefenen, hoe pijn werkt, welke oefeningen je kan doen, en welke keuzes belangrijk zijn voor een optimaal herstel. Enzovoort.

Tijdens de behandeling volg je je eigen individuele behandeltraject zoals je dat met de revalidatiearts besproken hebt, gericht op jouw situatie en doelstellingen (behandelplan).

Heb je vragen over onze aanpak? Neem contact met ons op: info@spineandjoint.nl en stel je vraag!

De visie van het Spine & Joint Centre

In de behandeling staat herstel van functie centraal. Wanneer functie verbetert zal pijn afnemen.

Bij voortdurende (chronische) klachten aan houding- en bewegingsapparaat gebruiken mensen hun lichaam niet optimaal. Hierbij wordt spieren of spiergroepen anders, te veel of te weinig ingezet (compensaties).  Met deze afwijkende (compensatie) patronen kan iemand blijven functioneren, maar bestaat er een kans op overbelasting en forceren van (andere) delen van het lichaam. Dit kan verklaren waarom klachten voortduren en er zelfs diverse andere klachten (zoals hoofdpijn, pijn op andere plaatsen, incontinentie, darmklachten) ontstaan.
De behandeling in het Spine & Joint Centre heeft als uitgangspunt dat het neutraliseren van deze compensatiemechanismen en herstellen van normale functie leidt tot toename van de belastbaarheid en daardoor (secundair) een afname van pijnklachten.