Het ontstaan en de geschiedenis van het Spine & Joint Centre

In 1996 is het Spine & Joint Centre opgericht door dr. A. Vleeming en J. de Jonge voor de behandeling van  vrouwen met  zwangerschapsgerelateerde bekkenklachten. Aanleiding was het promotieonderzoek (1990) van dr Vleeming (Promotor prof. dr. ir C.J. Snijders, biomechanicus en hoogleraar aan het ErasmusMC), naar de werking van het bekken. In zijn proefschrift werd het model van vorm- en krachtsluiting beschreven. Dit model vormt de basis van de behandelvisie van bekkenproblemen.

In de eerste jaren worden vooral patiënten met zwangerschaps-gerelateerde bekkenproblemen behandeld.

Na het gebleken succes werd in 2000 in nauw overleg met verzekeraars besloten om de doelgroep uit te breiden naar patiënten met chronische rugklachten.

9 jaar na de oprichting verhuist het centrum naar een ruimere locatie om tegemoet te kunnen komen aan de langzaam, maar gestaag groeiende vraag naar de SJC behandelingen. Inmiddels is er ook een behandeling voor mensen met nekklachten ontwikkeld.

Begin 2015 verhuist het Spine & Joint Centre opnieuw. De ruimte en indeling van nieuwe locatie in het voormalig Gerechtsgebouw aan de Noordsingel 113 te Rotterdam geeft veel extra behandelmogelijkheden zoals een sportzaal met klimwand.

Ook de inhoudelijke ontwikkeling staat niet stil: het oorspronkelijke vorm en krachtsluitingsmodel word uitgewerkt tot een op druk-principes gebaseerd model. Op basis hiervan kunnen mensen met buik (wand) problemen behandeld worden. Het model geeft ook een ingang voor de ontwikkeling van een behandeling van de nieuwe patiëntengroep met post-COVID klachten.

1996 – Oprichting


In eerste instantie alleen behandeling van zwangerschapsgerelateerde bekkenklachten.

1997 – Officiële erkenning


In 1997 werd het Spine & Joint Centre officieel erkend als revalidatiecentrum (WTZi) en werd de Stichting Spine & Joint Centre opgericht. Ook ontstond er een samenwerkingsverband met het Sint Franciscus Gasthuis in Rotterdam.

2000 – Uitbreiding behandeling


In 2000 breidde het Spine & Joint Centre de doelgroep uit naar patiënten met chronische rugklachten.

2005 – Uitbreiding en verhuizing


In 2005 kon het Spine & Joint Centre de behandelcapaciteit uitbreiden en verhuisde in verband hiermee naar een grotere verdieping in het toenmalig betrokken pand aan de Westerlaan in Rotterdam.

2015 – Verhuizing naar Noordsingel


In 2015 verhuisde het Spine & Joint Centre naar het voormalig Gerechtsgebouw aan de Noordsingel in Rotterdam. Dit monumentale pand werd volledig ingericht en afgewerkt volgens de wensen en eisen van het Spine & Joint Centre en sluit daarmee goed aan bij de algehele sfeer en doelstellingen van het Spine & Joint Centre.