Het ontstaan en de geschiedenis van het Spine & Joint Centre

In 1996 is het Spine & Joint Centre opgericht door dr. A. Vleeming en J. de Jonge. In deze periode was er veel aandacht voor vrouwen met zwangerschapsgerelateerde bekkenklachten. Enkele jaren eerder (in 1990) was Vleeming bij prof. dr. ir C.J. Snijders, biomechanicus en hoogleraar aan de Erasmus Universiteit te Rotterdam, gepromoveerd op het bekken. In zijn proefschrift werd onder meer het model van vorm- en krachtsluiting beschreven. Dit model vormde de basis voor een oefenprogramma om bekkenproblemen te behandelen.

Het Spine & Joint Centre werd opgericht als centrum waar dit oefenprogramma in de praktijk werd gebracht. Het centrum kreeg een samenwerkingsverband met het Sint Franciscus Gasthuis Rotterdam en behandelde in die tijd vooral patiënten met zwangerschapsgerelateerde bekkenproblemen.

Na enkele jaren van succesvolle behandelresultaten werd in overleg met verzekeraars besloten om de doelgroep uit te breiden naar patiënten met chronische rugklachten. Aangezien vooral kwaliteit bij het centrum voorop staat was de groei van het centrum beperkt. Pas 9 jaar na de oprichting verhuisde het centrum naar een ruimere locatie om de groeiende patiëntengroep beter van dienst te kunnen zijn. Daarnaast werd de behandeling nog verder uitgebreid naar patiënten met nekklachten. Over de jaren ontwikkelde het Spine & Joint Centre zich tot een medisch specialistisch revalidatiecentrum met landelijke erkenning. Regelmatig worden zelfs patiënten uit het buitenland behandeld.

Begin 2015 is het Spine & Joint Centre opnieuw verhuisd om verdere groei mogelijk te maken. Daarbij geeft de nieuwe locatie, het voormalig Gerechtsgebouw aan de Noordsingel in Rotterdam, door de karakteristieken van het pand veel extra behandelmogelijkheden zoals een sportzaal en klimwand.

1996 – Oprichting


In eerste instantie alleen behandeling van zwangerschapsgerelateerde bekkenklachten.

1997 – Officiële erkenning


In 1997 werd het Spine & Joint Centre officieel erkend als revalidatiecentrum en werd de Stichting Spine & Joint Centre opgericht. Ook ontstond er een samenwerkingsverband met het Sint Franciscus Gasthuis in Rotterdam.

2000 – Uitbreiding behandeling


In 2000 breidde het Spine & Joint Centre de doelgroep uit naar patiënten met chronische rugklachten.

2005 – Uitbreiding en verhuizing


In 2005 kon het Spine & Joint Centre de behandelcapaciteit uitbreiden en verhuisde in verband hiermee naar een grotere verdieping in het toenmalig betrokken pand aan de Westerlaan in Rotterdam.

2015 – Verhuizing naar Noordsingel


In 2015 verhuisde het Spine & Joint Centre naar het voormalig Gerechtsgebouw aan de Noordsingel in Rotterdam. Dit monumentale pand werd volledig ingericht en afgewerkt volgens de wensen en eisen van het Spine & Joint Centre en sluit daarmee goed aan bij de algehele sfeer en doelstellingen van het Spine & Joint Centre.