Interview met Marco van Woensel, revalidatiearts in het Spine & joint Centre
Chronische rugpijnpatiënten krijgen van hun huisarts of specialist regelmatig teleurstellend nieuws: er is lichamelijk niets gevonden waardoor er aan de klachten weinig te doen is. De patiënt zal met de klachten moeten leren leven. Volgens Marco van Woensel, revalidatiearts werkzaam bij het Spine & Joint Centre, kan zo’n gesprek een positievere wending hebben. Er is wél iets aan die rugklachten te doen.
Wat is er aan rugklachten te doen volgens jullie?
“Het wordt wetenschappelijk steeds duidelijker dat mensen met chronische pijn hun spieren afwijkend gebruiken. Dit is niet te zien op bijvoorbeeld een röntgenfoto of andere scan, maar speelt wel een grote rol bij het aanhouden van de klachten. Mensen kunnen echter leren hun lichaam weer beter te gebruiken, waardoor pijn en beperkingen echt afnemen.”
Dit lijkt bijna te eenvoudig.
“Het principe is eenvoudig, maar de behandeling niet. Mensen zijn gewend aan hun manier van bewegen. Dat doorbreek je niet zomaar. Je moet goed begrijpen hoe een lichaam werkt. Daarbij is toepassing van psychologische technieken nodig het gedrag van mensen te veranderen. Alles bij elkaar is het een intensief en ingrijpend revalidatieprogramma, ook voor de patiënt zelf.”
En hoe effectief is dit dan?
“Ik werk al jaren met chronische pijnpatiënten. Toen ik hier kwam werken, was ik verbaasd over de snelheid waarmee mensen positief reageren op deze aanpak. We zien bij 80 procent van de patiënten een duidelijke verbetering en bij 60 procent zelfs herstel.”
Waarom wordt deze werkwijze dan niet veel meer toegepast?
“Een groot deel van de medische wereld is gewend zich te richten op wat ze kunnen zien (zoals de botten of tussenwervelschijven). En veel vormen van fysieke training hebben weinig effect. Het beeld is ontstaan dat er lichamelijk weinig of niets meer aan te doen is. Het idee dat een beter bewegingspatroon bijdraagt aan herstel is nog relatief nieuw. Dit is wennen, maar we zien steeds meer verwijzers en patiënten die de mogelijkheden hiervan onderkennen.”
Meer weten? Lees dan hier over het WAT EN HOE van onze behandeling.
Dit interview verscheen in de bijlage “Zeldzame en onderbelichte aandoeningen” bij de Volkskrant van 14 december 2016