Leven zonder pijn?

Pijn hoort er bij

Pijn is een wezenlijk onderdeel van ons leven. Waarschuwt ons als we op een spijker trappen, met een vinger klem zitten of een hete pan beetpakken. Zonder pijn zouden we niet lang overleven. Maar als pijn aanhoudt of steeds terug komt wordt het een ander verhaal. Dan gaat die pijn ons in de weg zitten. We worden er moe en sacherijnig van, kunnen ons niet concentreren en verliezen de lol in het leven.

Aanhoudende pijn

Zo’n aanhoudende pijn wordt soms veroorzaakt door iets waar niets aan te doen is: een tumor, amputatie of bepaalde ziekte. Als de oorzaak niet weggenomen kan worden dan kan met pijnstillers of injecties de pijn onderdrukt worden. Dit soort behandelingen werkt vaak maar tijdelijk.

Er zijn veel mensen met aanhoudende pijn in hun lichaam waarbij er niet van dit soort oorzaken gevonden worden zijn. Ook die pijnklachten worden vaak onderdrukt met medicijnen of injecties. Of mensen krijgen psychologische behandelingen waarbij ze ‘leren omgaan met hun pijn’.

Pijn probeert iets te vertellen

Een andere mogelijkheid is om je de vraag te stellen waarom je deze pijnklachten hebt. Zou het kunnen zijn dat de oorzaak van de pijn niet ligt in een of andere ziekte? Kan het zijn dat die pijn je gewoon aangeeft dat je iets niet goed doet? Dat je iets anders moet doen met je lichaam?

Al 25 jaar zien wij in het Spine & Joint Centre mensen met chronische pijnklachten. Veruit de meeste mensen blijken hun pijnklachten te hebben omdat hun lichaam aangeeft dat het niet goed gaat: dat ze iets ander met hun lichaam moeten doen: rust nemen, ontspannen, of juist in beweging komen, andere spieren aanspannen of anders bewegen.

Je pijn begrijpen

Als duidelijk is wat je lichaam aangeeft en je handelt er naar kan je heel snel een effect merken. Soms al binnen enkele dagen. Soms is het even zoeken naar wát er niet goed gaat. Dan duurt het wat langer. Soms is het moeilijk om anders met je lichaam om te gaan, om je gedrag te veranderen. Dan duurt het ook langer voordat je pijn afneemt. Maar misschien is het wel de moeite van het proberen waard.

Informeer eens wat wij voor jou kunnen betekenen! Mail je vraag naar: info@spineandjoint.nl of bel ons even: 010-4642211)