Bekkenklachten

Vrouwen én mannen!

Rond de zwangerschap krijgen veel vrouwen last van het bekken. Maar bekkenklachten kunnen óók bij mannen ontstaan. Dit gebeurt wanneer de gewrichten van het bekken overbelast of geforceerd worden. Dit kan komen door een val, ongeluk, aanrijding of fors vertillen.

Oorzaak bekkenklachten

De oorzaak voor bekkenklachten is bijna altijd een vorm van overbelasten of forceren van bekken. Oók tijdens de zwangerschap. Uitglijden in de badkamer, verstappen van een traptree, een val met de fiets of bij het sporten, maar ook een auto-ongeval. Bekkenklachten komen rond de zwangerschap veel voor omdat het bekken door de zwangerschap iets kwetsbaarder is. Tijdens de zwangerschap kan je je bekken dus sneller overbelasten. Bekkengewrichten zijn erg stevig zijn en bewegen maar zeer weinig.  Maar ze kunnen dus wel problemen geven. 

Klachten en symptomen

Pijn heel laag onder in de rug is het meest kenmerkend voor bekkenklachten. Mensen kunnen dan nog veel maar nooit echt lang achter elkaar. En de pijn komt vaak pas (veel) later opzetten. 

Vooral eenzijdige houdingen (zitten of staan) worden als pijnlijk ervaren. Lopen, tillen en kracht zetten kunnen ook beperkt zijn. Daarnaast kunnen er veel andere problemen zijn zoals incontinentie (ongewild verlies van urine), darmproblemen, spierpijn op andere plaatsen in het lichaam, ademproblemen en vermoeidheid.

Onvoorspelbare pijn

Bekkenklachten geven niet alleen veel beperkingen en pijn. De problemen treden ook vaak op onverwachte momenten op. En de behandeling van deze klachten verlopen vaak moeizaam. Hierdoor kunnen mensen ook moedeloos raken, somber of juist prikkelbaar en snel geïrriteerd. 

Effectieve aanpak

Wil je bekkenklachten effectief aanpakken? Dan zal je gedisciplineerd een stappenplan moeten volgen met een specifieke opbouw. Dat is wat wij in het Spine & Joint Centre bieden. Wij doen dit met een multidisciplinair team om zowel de lichamelijke als de mentale stappen met je te kunnen nemen voor een optimaal herstel. Je hoeft niet met deze klachten te blijven lopen!

Wil je dat we met je gaan kijken wat je aan je bekkenklachten kunt doen? Meldt je dan hier aan!