Praktijkvoorbeeld

Rugklachten? Neem een rolstoel!

(hoe werkt provocatief coachen bij revalideren)

Mia had zich aangemeld in het Spine and Joint Centre. Een open, slimme dame, die al een aantal jaar worstelde met chronische rug en bekkenklachten en haar dagelijks leven steeds meer beperkten. Zij bleek heel stellig in de onmogelijkheid om ook maar íets aan te passen in de balans tussen haar dagelijkse belasting en belastbaarheid (wat revalideren vrijwel kansloos maakt) en ik op mijn beurt paste voor, waarschijnlijk meer dan één, goed gesprek over haar eigen verantwoordelijkheid voor haar herstel. Ik stelde voor om de aanpak van haar probleem eens helemaal over een andere boeg te gooien.

Ik: “Dat vind ik nou echt mooi aan jou, jouw onverzettelijkheid. Zo te horen, kan de hemel neerdalen, maar Mia gaat gewoon naar haar werk. (gebalde vuist). “

Mia: “Jazeker, ik kan mijn werk geen dag missen en zij mij ook niet.”

Ik: “Precies! Dus we gaan voor de duurzame oplossing.” En weg was ik. Om na een paar minuten in de trainingszaal terug te komen, met een rolstoel!

De therapie werd ter plekke omgedoopt tot 'rolstoeltraining'. Mia er in, ik erachter. Met een serieuze blik en tegelijkertijd gierend van de lach, gingen we over de gang op twee wielen, imiteerden we een aantal werksituaties en deden een poging om rolstoel volleybal te spelen. Dat woord en die middag waren nodig om Mia in één keer in beweging te zetten.

Tot mijn grote (gespeelde) verbazing, zag ik de keren daarna haar eigen regie op haar herstel steeds verder toenemen. Mia boekte progressie door alles wat zij tevoren niet van plan was (ontspannen, thuis oefenen, tijdelijk minder werken om te kunnen herstellen) in haar dagelijks leven te integreren.

Mia kreeg ik niet meer in de rolstoel, ondanks dat deze wekelijks in de trainingszaal op haar stond te wachten.

Mia: “Toen je eenmaal met die rolstoel kwam aanzetten en ik er ook nog in moest gaan zitten, realiseerde ik mij in één klap dat ik mijn lijf eens serieus moest gaan nemen en zélf aan de slag moest om van deze klachten af te komen.”

Benodigdheden: Een beetje lef, creativiteit, empathie en jezelf niet zo serieus nemen. Iedereen kan het! (kijk in de opmerkingen)