Basisoefeningen voor ademregulatie bij long-COVID-patiënten

Bij veel mensen met long-COVID-klachten lijkt de ademhaling geblokkeerd te worden door een verstoorde samenwerking tussen het middenrif en de spieren van de buikwand. Dit lijkt met name voor te komen bij mensen die al eerder problemen hebben gehad in de romp. Denk hierbij aan rug- of bekkenklachten, buikoperaties, een keizersnede, of de gevolgen van een val of (auto-)ongeval.

Met onderstaande oefeningen kun je testen of er bij jou sprake is van zo’n verstoorde samenwerking tussen het middenrif en de buikwand. Het doel van de oefeningen is de samenwerking tussen je middenrif en buikwand te verbeteren.

De oefeningen kunnen in het begin wat ongemakkelijk voelen of weerstand geven. Ze mogen echter nooit pijn doen of
de klachten doen verergeren. Als je bij het toepassen van deze oefeningen vrijer kunt ademen en je klachten (in enige mate) afnemen is dit een indicatie dat de samenwerking tussen je middenrif en buikwand mogelijk niet optimaal is. Het oefenen van deze samenwerking, eerst in rust en daarna bij toenemende inspanning, kan dan een manier zijn om je lichamelijk situatie te verbeteren en de klachten effectief te verminderen.

Je kunt de oefeningen in principe zo vaak doen als je wilt. Voor een goed resultaat adviseren we om ze minstens 3 à 4 keer verdeeld over de dag te doen. Als je veel moeite hebt met de oefeningen, de ademhaling niet onder controle krijgt, of wanneer de klachten toenemen is begeleiding door een deskundige behandelaar te adviseren.

Lukt het je onvoldoende om de oefeningen zelf uit te voeren dan kunnen wij je helpen. Via Spine & Joint Therapie hebben we een long-COVID behandelprogramma. Meer weten? Neem even contact met ons op!

Image

Oefening 1

Loslaten van de buik bij ademhaling


Bekijk

Image

Oefening 2

Loslaten van middenrif en buik van uit- naar inademing


Bekijk

Image

Oefening 3

Ruimer maken ademhaling met accent op uitademing


Bekijk

Let op: Het Spine & Joint Centre heeft uiterste zorg besteed aan het opzetten en beschrijven van deze oefeningen. Het is voor het Spine & Joint Centre niet mogelijk te controleren of je de oefeningen uitvoert zoals bedoeld wordt. Daarom is het toepassen of uitvoeren van deze oefeningen voor je eigen risico en verantwoordelijkheid. Het Spine & Joint Centre kan niet verantwoordelijk worden gehouden voor enig nadelig effect dat zou voortkomen uit de uitvoering van deze oefeningen.